L’ÚNIC TESTIMONI ARQUEOLÒGIC PALESTÍ SOBRE PONÇ PILAT
- La Missió Arqueològica Italiana de l’Institut Lombard de Ciències i Lletres va dur a terme sis campanyes d’excavació entre 1959 i 1964 al lloc de l’antiga Cesarea. Des de l’inici de les obres, el teatre romà va ser un dels grans centres d’interès, i l’any 1961 va ser completament desbrossat.
- La troballa clau fou la inscripció que esmenta Ponç Pilat i Tiberiaum. Antonio Frova va donar a conèixer la inscripció.
La pedra que porta aquests dos noms “va ser reutilitzada com a graó d’una petita escala afegida a l’extrem nord de la cavea a nivell de l’orquestra”. L’abundància de pedres situades prop del teatre fa pensar que aquesta pedra es va utilitzar perquè no estava lluny.
Mutilada i retallada en el moment de la seva reutilització per tal de correspondre perfectament al seu nou ús, la pedra presenta les següents característiques: es tracta d’un bloc de pedra calcària local l’alçada de la qual és de 82 cm, 68 cm d’amplada, i 21 cm de gruix.
Es llegeix:
—-] S TIBERIEVM
—-] NTIVS PILATVS
—-] ECTVS IVDA…E
- La part esquerra de la inscripció apareix gravada en tota l’alçada i en una amplada d’aproximadament 30 cm, de manera que es forma un pla inclinat. La part dreta té una excavació semicircular, fet que fa pensar en una altra adaptació.
- La inscripció consta de quatre línies.
La part esquerra esborrada per un xamfrà. La part dreta de la primera i segona línia està perfectament conservada, la de la tercera ha patit però es manté llegible; la quarta i última línia està completament destruïda, però, havia de ser més curta. Les lletres són força ajustades. L’alçada de les lletres és de 6 cm a la 1a línia, 5,5 cm a la 2a i 5 cm a la 3a. Dues lletres no corresponen a aquestes dimensions: les Ts i la I de Pilat. - La inscripció és molt interessant per la menció de Pilat i el seu títol; aquests dos elements no presenten cap problema de restitució. Tenim aquí el testimoni epigràfic únic de l’estada de Pilat a Judea.