« EL BISBE DE ROMA. PRIMACIA I SINODALITAT EN ELS DIÀLEGS ECUMÈNICS I EN LES RESPOSTES A L ‘ENCÍCLICA UT UNUM SINT »

Document del Dicasteri per a la Promoció de la Unitat dels Cristians publicar el 13 de juny de 2024.

PREFACI DEL PREFECTE

La gènesi d’aquest document es remunta a la invitació dirigida a tots els cristians per sant Joan Pau II per trobar, “evidentment junts”, les maneres en què el ministeri del bisbe de Roma “pogui dur a terme un servei d’amor reconegut per tots dos”. (Ut unum sint, 95). Les respostes a aquesta invitació van ser nombroses, així com les reflexions i els suggeriments provinents de diversos diàlegs teològics ecumènics.

Algunes respostes ja havien estat resumides l’any 2001 pel llavors Consell Pontifici per a la Promoció de la Unitat dels Cristians en un primer document de treball titulat El ministeri petrí.

L’any 2020, aquest Dicasteri va veure el 25è aniversari de l’encíclica Ut unum sint com una oportunitat per reprendre i aprofundir el debat, tenint en compte els nous documents del diàleg teològic i les declaracions dels pontífexs posteriors. De fet, el papa Benet XVI havia recordat la invitació de Joan Pau II en diversos contextos, expressant la necessitat d’aprofundir “en el discerniment entre la naturalesa i la forma de l’exercici de la primacia”.

El papa Francesc va subratllar la urgència de respondre a la invitació de l’Ut unum sint, observant que: “Hem avançat poc en aquesta direcció” (vegeu aquí §§ 4-5). La convocatòria d’un Sínode sobre sinodalitat per al període 2021-2024 va confirmar la rellevància del projecte del Dicasteri, com a contribució a la dimensió ecumènica del procés sinodal.

El text, titulat El bisbe de Roma. Primacia i sinodalitat en els diàlegs ecumènics i en les respostes a l’encíclica Ut unum sint, és un “document d’estudi” que no pretén esgotar el tema ni resumir-ne el magisteri catòlic. El seu objectiu és oferir una síntesi objectiva dels desenvolupaments ecumènics recents sobre el tema, reflectint així els coneixements, però també les limitacions dels mateixos documents de diàleg.

Aquest estudi conclou amb un breu resum proposta del Ple del Dicasteri 2021, titulada “Cap a un exercici de la Primacia al segle XXI”, que identifica els suggeriments més significatius que proposen les diferents respostes i diàlegs per a un renovat exercici de la unitat del bisbe de Roma.

El document és el resultat d’un autèntic treball ecumènic i sinodal. Resumeix una trentena de respostes a Ut unum sint i cinquanta documents de diàleg ecumènic sobre el tema.

Hi ha implicat no només el personal, sinó també els membres i assessors del Dicasteri que en van tractar en dues assemblees plenàries. Es van consultar molts experts catòlics i nombrosos estudiosos de diverses tradicions cristianes. Finalment, el text va ser enviat a diversos Dicasteris de la Cúria Romana i a la Secretaria General del Sínode. En total, es van considerar més d’una cinquantena d’aportacions.

Tothom, tot i suggerir millores, va valorar positivament la iniciativa, la metodologia, l’estructura i les idees principals del document d’estudi. Vull expressar el meu profund agraïment a tots aquells que van oferir la seva valuosa contribució a aquesta reflexió, i en particular als responsables del Dicasteri que van impulsar i coordinar el projecte en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ecumènics de l’Angelicum.

Ens complau publicar aquest document d’estudi amb l’acord de Sa Santedat el Papa Francesc. Esperem que afavoreixi no només la recepció de diàlegs sobre aquest important tema, sinó que també estimuli noves visions teològiques i suggeriments pràctics, “evidentment conjuntament”, per a un exercici del ministeri d’unitat del bisbe de Roma “reconegut per tots dos”. (UUS, 95).

El cardenal Kurt Koch
Prefecte

Traducció de JGA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.