PAPA FRANCESC: LA BELLESA DE LA VERITAT DE LA CELEBRACIÕ CRISTIANA
Redescobrir cada dia la bellesa de la veritat de la celebració cristiana
- “Si el neopelagianisme ens intoxica amb la presumpció d’una salvació guanyada amb les nostres forces, la celebració litúrgica ens purifica proclamant la gratuïtat del do de la salvació rebuda a la fe. Participar en el sacrifici eucarístic no és una conquesta nostra, com si en poguéssim presumir davant Déu i davant dels nostres germans. L’inici de cada celebració em recorda qui sóc, demanant-me que confessi el meu pecat i convidant-me a pregar a la benaurada sempre Verge Maria, els àngels, els sants i tots els germans i germanes, que intercedeixin per mi davant del Senyor: certament no som dignes d’entrar a casa seva, necessitem una paraula seva per salvar-nos (cf. Mt 8,8). No tenim cap altra glòria que la creu del nostre Senyor Jesucrist (cf. Gal 6,14). La Litúrgia no té res a veure amb un moralisme ascètic: és el do de la Pasqua del Senyor que, acceptat amb docilitat, fa nova la nostra vida. No s’entra al cenacle sinó per la força d’atracció del seu desig de menjar la Pasqua amb nosaltres: Desiderio desideravi hoc Pascha manducare vobiscum, antequam patiar (Lc 22,15).
- “Tanmateix, hem d’anar amb compte: perquè l’antídot de la Litúrgia sigui eficaç, se’ns demana redescobrir cada dia la bellesa de la veritat de la celebració cristiana. Em refereixo, una vegada més, al seu significat teològic, com ha descrit admirablement el n. 7 de la Sacrosanctum Concilium: la Litúrgia és el sacerdoci de Crist revelat i lliurat a nosaltres a la seva Pasqua, present i actiu avui a través dels signes sensibles (aigua, oli, pa, vi, gestos, paraules) perquè l’Esperit, submergint-nos en el misteri pasqual, transformi tota la nostra vida, conformant-nos cada cop més amb Crist.
- “El redescobriment continu de la bellesa de la Litúrgia no és la recerca d’un esteticisme ritual, que es complau només en la cura de la formalitat exterior d’un ritu, o se satisfà amb una observació escrupolosa de les rúbriques. Evidentment, aquesta afirmació no pretén avalar, de cap manera, l’actitud contrària que confon allò senzill amb una deixadesa banal, allò essencial amb la superficialitat ignorant, allò concret de l’acció ritual amb un funcionalisme pràctic exagerat.
- “Siguem clars: cal cuidar tots els aspectes de la celebració (espai, temps, gestos, paraules, objectes, vestidures, cants, música, …) i observar totes les rúbriques: aquesta atenció seria suficient per no robar a la assembla allò que li correspon, és a dir, el misteri pasqual celebrat en la manera ritual que l’Església estableix. Però, fins i tot, si la qualitat i la norma de l’acció celebrativa estiguessin garantides, això no seria suficient perquè la nostra participació fos plena.
CARTA APOSTÒLICA « DESIDERIO DESIDERAVI » DEL PAPA FRANCESC SOBRE LA FORMACIÓ LITÚRGICA
DEL POBLE DE DÉU