IL FERRAGOSTO

  1. A la Itàlia clássica i benpensant, aquesta època era per anar de vacances. Els qui posseïen terres, camps i vinyes anaven a la collita que donava sentit al descans i era bona esperança per l’economia de la tardor i de l’hivern. D’ella i dels plaers que aportaven els fruits sortien no poques anècdotes, bons moments i no poques ocasions per poder- les explicar al retorn post aquas.
  2. També en el món eclesiàstic Il ferragosto era un buit a la Cúria de Roma, que cada ú omplia amb el bagatge, real o épicament inventat, de les seves setmanes de lliure disposició. Els prelats que no tenien ni conreus, ni vinyes, feien algun viatget i disfrutaven dels amics a Sarrià o a Sants i d’alguna orxata o d’algun pícnic amb els més addictes.
  3. Al segle XXI tot a canviat. Ara ni el Papa va Castelgrandolfo, ni ningú s’atreveix, en el món dels capellans, a fruir o a inventar un ferragisto èpic, viatger o rural. Tothom fa veure que es queda ‘as èticament’ tancat a casa, suportant el calor amb algun ventilador o amb l’aire ‘condicionat’. Però, enguany tot plegat és més complicat: mascareta, isolament i resignació.
  4. A ningú, però, extranyarà si els eclesiàstics de més alta volada descansen. Ho mereixen i el mig any que ha anat de febrer a juliol, els ha atiborrat de problemes, de exigències, de reclamacions, de incomprensions i de retrets. Volem fer homenatge als nostres bisbes i arquebisbes, però en la realitat del moment present i sota l’amenaça d’un no facil futur.
  5. Només voldria, en aquest dur i calurós ferragosto, servar i oferir un petit record del “clergat d’apeu”. Aquell que tot sol, sense vicari, ni beneficiat, ni diaca, ni sagristà, en una situació econòmica molt difícil (sense col·lectes ni “drets d’estila”), continua amb la “botiga oberta”: resant, celebrant, absolent, aconsellant, conhortant i somniant en la Jerusalem celestial. Aquella, certament, més maca que aquesta adolorida, transvalsada i amb una mica de por pel futur inter humanas varietates.
    Jaume González-Agàpito

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.