LA RADICALITAT CRISTIANA A L’ “EVANGELI SEGONS LLUC”
L’Evangeli segons Lluc és un dels textos del Nou Testament que més destaca per la seva insistència en la radicalitat del missatge de Jesús. Aquest evangeli, escrit per a una comunitat cristiana d’origen grec, subratlla la importància de la justícia social, la compassió cap als marginats i la renúncia als béns materials com a part essencial de la vida cristiana. La radicalitat cristiana a l’Evangeli segons Lluc es present en diversos temes clau.
1. L’opció pels pobres i els marginats
- Lluc presenta Jesús com algú que es identifica especialment amb els pobres, els exclosos i els pecadors.
- Aquesta opció pels marginats és una característica central de la radicalitat cristiana en aquest evangeli:
- Les benaurances i els aies (Lluc 6:20-26): A diferència de Mateu, Lluc parla directament dels pobres materials: “Benaurats vosaltres, els pobres, perquè vostre és el regne de Déu” (“μακάριοι οἱ πτωχοί, ὅτι ὑμετέρα ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ θεοῦ” Lluc 6, 20b). Alhora, Jesús adverteix els rics: “Aie de vosaltres, els rics, perquè ja heu rebut el vostre consol” (“πλὴν οὐαὶ ὑμῖν τοῖς πλουσίοις, ὅτι ἀπέχετε τὴν παράκλησιν ὑμῶν”, Lluc 6, 24).
- La invitació als marginats: Jesús convida a la seva taula publicans, pescadora i gent considerada impura pels líders religiosos del seu païs (cfr. Lluc 5, 29-32).
2. La renúncia als béns materials
Lluc insisteix en la necessitat de desprendre’s de les riqueses i viure amb senzillesa:
- El jove ric (Lluc 18, 18-25): Jesús li diu a un home ric que vengui tot el que té i ho doni als pobres si vol ser perfecte. Aquest passatge subratlla la dificultat dels rics per entrar al regne de Déu, Lc 6, 24.
- El perill de les riqueses: Jesús adverteix que les riqueses poden ser un obstacle per a la salvació (Lluc 12, 13-21, la paràbola del ric insensat).
- La vida en comunitat: A “Fets dels Apòstols” (escrit també per Lluc), es descriu com les primeres comunitats cristianes compartien els seus béns (Fets 2, 44-45; 4, 32-35). Vivien la radicalitat evangèlica.
3. La no violència i l’amor als enemics
La radicalitat de l’amor cristià es manifesta, a l’ Evangeli segons Lluc, en l’exigència d’amor als enemics i la renúncia a la violència:
- L’amor als enemics (Lluc 6, 27-36): Jesús ensenya a estimar els enemics, fer bé “als qui us odien” i no resistir al mal.
- La renúncia a la venjança. En contrast amb la llei del talió, Jesús promou el perdó i la misericòrdia (Lluc 17, 3-4).
4. La crítica al poder i la hipocresia religiosa
L’Evangeli segons Lluc presenta Jesús com un crític dels poders establerts, tant polítics com religiosos:
- Contra els fariseus i els escribes: Jesús denuncia la hipocresia dels líders religiosos que carreguen el poble amb càrregues pesades però no les toquen ni amb un dit (Lluc 11, 37-54).
- La inversió dels valors. Jesús qüestiona les estructures de poder i anuncia un canvi radical en el qual els darrers seran els primers (Lluc 13, 30: “καὶ ἰδοὺ εἰσὶν ἔσχατοι οἳ ἔσονται πρῶτοι, καὶ εἰσὶν πρῶτοι οἳ ἔσονται ἔσχατοι”.
5. La importància de la misericòrdia
La misericòrdia és un tema central a l’Evangeli segons Lluc i es manifesta en diverses ckaus:
- La paràbola del bon samarità (Lluc 10, 25-37): Jesús ensenya que el proïsme és qualsevol persona que necessita ajuda, fins i tot un enemic. El “bon samarità” pel malmés és precusament ell: Jesús.
- La paràbola del fill pròdig (Lluc 15, 11-32): Aquesta història il·lustra la misericòrdia incondicional de Déu cap als pecadors que es penedeixen. És l’amor paternal de Déu al fill revel.
6. La radicalitat del seguiment de Jesús
L’Evangeli segons Lluc insisteix en que seguir Jesús implica precisament un compromís radical:
- Condicions per seguir Jesús (Lluc 9, 57-62): Jesús diu que qui vol seguir-lo ha de renunciar a la comoditat i a les obligacions familiars si interfereixen amb la seva missió.
- La creu com a símbol de renúncia: Jesús adverteix que seguir-lo implica prendre la creu cada dia (Lluc 9, 23: “ἔλεγεν δὲ πρὸς πάντας, εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἔρχεσθαι, ἀρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καθ᾽ ἡμέραν, καὶ ἀκολουθείτω μοι).
Conclusions
- L’Evangeli segons Lluc presenta una visió radical del missatge de Jesús, centrada en la justícia total, la renúncia als béns materials, l’amor als enemics i la crítica al poder establert.
- Aquesta radicalitat reflecteix un desig de transformar la societat des de l’arrel, posant en qüestió els valors dominants i promovent una vida basada en la solidaritat, la misericòrdia i el compromís amb els més febles.
- Aquest missatge continua aquesta sent un repte per als cristians d’avui, especialment en un context on la desigualtat i la injustícia encara són presents.
- És aquesta radicalitat fonamental de l’Evangeli segons Lluc, l’explicació i el fonament precisament de l’opció radical cristiana, discutida i combatuda també per l’alguns catòlics, del Papa Francesc, que ara està malalt?
Mons. Jaume González-Agàpito